Ultima zi in care preluam comenzi in acest an este 20 decembrie 2024 pana la ora 12. Aceste comenzi vor fi livrate in perioada 23 - 24 decembrie 2024.

Despre alegerea culorilor si proportia lor in bradul de Craciun

Despre alegerea culorilor si proportia lor in bradul de Craciun
Continuam seria articolelor despre pomul de Craciun si decoratiuni fermecatoare.

Din punct de vedere estetic culorile sunt poate cele mai importante în alegerea unui asemenea pom. Tradiția ne leagă de verdele clasic în nuanțele lui tipice diferitelor specii de conifere: verde crud, smarald, argintiu, închis de pin ș.a. Modernitatea a impus în paleta sa: albul ca zăpada, argintiul sclipitor, auriul plin de căldură și roșul pasional. Sunt toate culori clasice ale decorurilor de Crăciun ce doar au migrat, acum că tehnologia permite, în frunzișul vechilor pomi. Valoarea estetică nu e nici diminuată nici exacerbată, la fel cum nici cea simbolică nu este mai puțin importantă. Doar semnificația diferă. Sunt toate culori preluate din universul nostru natural și aduse în cel familiar. Ceea ce este însă foarte important, dincolo de gusturi și afinități personale către o culoare anume ce trezește în noi senzații și plăcere, este atenția ce trebuie acordată asocierii culorilor. Pomul va purta în cetina sa un număr mare de decorațiuni de forme diferite, motiv pentru care limitarea la câteva reguli estetice este importantă pentru un rezultat frumos. Să nu uităm că el trebuie integrat în spațiul casei noastre și trebuie asociat cu restul decorurilor specifice acestor sărbători. În general culorile noi ale pomilor sunt preferate de cei ce îi așează în spații comerciale sau publice, pentru a-l asocia cu identitatea de marcă a afacerii sau instituției, dar tot mai multe persoane și-i doresc în casele lor. Variantele ninse cu puf de bumbac sau cele împodobite cu conuri și muguri naturali, cu crenguțe și diverse fructe de pădure tradiționale în decorurile de iarnă, sunt oferite pentru a vă satisface cele mai mari exigențe.
        La desfacerea ramurilor acestor pomi este importantă păstrarea echilibrului între distanțele dintre ramuri, a acoperirii golurilor cu rămurelele printr-o dispunere circulară, radială, echidistantă a acestora pe ramură, pentru un efect de plin și stufos. La fel de bine o așezare mai diametral opusă a ramurilor, într-un plan aproape bidimensional, cu mici diferențe de înălțare a rămurelelor poate fi asociată cu cetina unor tipuri specifice de conifere. În cazul pinilor, curbarea ușoară a ramurilor sau vârfului acestora în sus  este un element definitoriu pentru a conferi naturalețe. Încercați întotdeauna să vă folosiție de imaginile ce însoțesc cutia în care vă este livrat pentru a vă ghida în această operație, migăloasă în cazul înălțimii mari a pomului, care merită timpul acordat în vederea unui rezultat îmbucurător.
        Revenind la culori, libertatea de alegere este, ca întotdeauna, a dumneavoastră. Noi vă vom oferi doar câteva reguli ce pot fi urmate pentru a obține un pom de Crăciun decorat frumos. Iată-le:
Alegeți în primul rând un pom de dimensiuni potrivite încăperii în care îl veți așeza. Unul prea mare înseamnă să vă ocupe un întreg colț al camerei, mai mult de jumătatea lățimii acesteia sau să ajungă cu vârful înghesuit în tavan.  Un pom prea înalt va da senzația unei camere prea joase. Alegeți unul care să mai lase un pic de spațiu până la tavan. De asemenea dacă aveți o încăpere îngustă e de preferat un model cu un diametru al bazei mai mic. Nu sufocați spațiul pentru a privilegia mărimea. Un verde mai închis ca nuanță subțiază și dă impresia de zvelt, un efect de dorit în apartamentele tipice de bloc. În camerele de zi ale unor case însă libertatea de alegere poate fi nelimitată. Aici puteți opta pentru înălțimi mai mari de 2,4 metri sau pentru o circumferință mai mare a bazei. Nu cădeți în extrema cealaltă și decorați un brad prea mic, ce poate părea pierdut într-un colț de cameră. Așezați-l mai bine pe o masă, comodă sau bufet ca suport. Luați întotdeauna în calcul că înălțimea specificată a bradului cuprinde atât suportul trepied sau cu 4 picioare, cât și vârful extins uneori până la 30cm. Nu întotdeauna mare înseamnă frumos sau mic neinteresant. Echilibrul e întotdeauna foarte satisfăcător.
     Acordați suficient timp desfacerii atente a ramurilor și rămurelelor. Această operație poate lua de la câteva minute până la câteva ore în funcție de înălțimea pomului și desimea coroanei. Efectul de stufos și natural nu se obține în grabă.
     Luați un moment de pauză în care stabiliți o compoziție a ansamblului. Dacă în momentul achiziției v-ați inspirat dintr-o imagine a unui pom împodobit și deja aveți totul la îndemână atunci va fi destul de ușor ca prin comparație să refaceți ceea ce vedeți în imagine. Dacă însă ați cumpărat la întâmplare podoabe ce v-au plăcut individual și nu v-ați gândit cum le veți pune în pom acum este momentul să o faceți. Fie căutați inspirație în imagini găsite pe internet fie vă hotărâți independent cum le așezați. Puteți merge pe varianta românească clasică, de așezare aleatorie a unor podoabe foarte diverse, de colecție, adunate de-a lungul anilor, întrepătrunse cu ghirlande sau beteală, funde sau șiraguri. Puteți avea o abordare mai modernă și cel mai adesea mai ordonată, chiar geometrică. Aici veți folosi o singură culoare alături de ghirlande, beteală sau panglici. Pot fi și 2, 3 sau nenumărate culori dar dispuse cu o logică vizibilă: în spirală, straturi circulare, felii verticale ca de tort, întrepătrunse complet dar demarcate de ghirlande, jumătăți, treimi sau sferturi de pom atribuite unei culori. Nu vă îngrijorați dacă rămurelele nu vă permit o delimitare strictă, efectul de ansamblu este cel care contează. Purcedeți apoi la a selecta și separa decorațiunile conform categoriilor tipice: globuri, figurine, funde, clopoței, flori, beteală, ghirlande, șiraguri, panglici și instalații luminoase. În funcție de cele pe care le folosiți urmați pașii de mai jos.
     Așezați înainte de toate instalațiile electrice luminoase. Aceasta permite așezarea lor atentă și uniformă între ramuri, mai degrabă decât la suprafața frunzișului. Această dispunere conferă un efect de profunzime și mister fără a eclipsa prea tare restul podoabelor. Pot fi puse în mai multe feluri: în spirale pornite de la vârf spre bază, liniar de la vârf în jos, marcând jumătăți, treimi sau sferturi de con, inelar creând cercuri suprapuse distanțat sau pur și simplu așezate la baza pomului, pe podea pentru a ilumina ascendent și a lăsa restul podoabelor sa farmece în lumina clarobscură ce se reflectă de jos. Aceste alegeri depind evident de câte instalații aveți, de câte feluri și ce lungimi au. Nu folosiți prea multe feluri. Rolul lor este de a da sclipire celorlalte podoabe, a spori misterul și fascinația decorului și a da viață ansamblului prin jocurile și licăririle proprii. Alegeți să fie incolore, colorate sau multicolore însă nu le amestecați. Căutați-le pe cele cu lumini mici pentru discreție și mister, pe cele cu abajururi și forme fațetate pentru fascinație și strălucire. Există becuri mici cu incandescență de dau o căldură discretă și impresia unor lumini de lumânări sau LED-uri ultra luminoase cu o strălucire mai pătrunzătoare și electrică. Alegerea depinde din nou de cât de clasic sau modern vreți să împodobiți pomul.
    Mai departe așezați elementele continue, metrajele de genul: beteală, ghirlandă, panglici, șiraguri, fire împletite ș.a. Aceste pot fi așezate la fel ca instalațiile electrice luminoase, alături de ele pentru o sporire a sclipirilor sau mai la suprafața coroanei pentru demarcarea clară a unor zone cu podoabe. Nu sunt obligatorii. Puteți decora pomul fără aceste elemente, doar cu restul tipurilor de podoabe. De reținut faptul că beteala cu diametru mare, mai groasă nu este potrivită pentru partea superioară a pomului, aici folosindu-se mai degrabă elemente subțiri care să nu sufoce vârful. O gradare a grosimii de jos în sus este binevenită.
     Acest lucru este de reținut și pentru celelalte podoabe. Globurile, figurinele, clopoțeii sau fundele mai mici și mai firave se vor așeza în partea superioară. Treptat dimensiunile vor crește spre bază. Există bineînțeles decorațiuni ce pot fi folosite egal repartizate pe întreaga suprafață a pomului. Important este să urmăriți ca nimic să nu pară nelalocul lui pentru că este prea mare sau neobservabil pentru că este prea mic. Fie ele puține și simple sau multe și diverse, aceste podoabe vor spori frumusețea oricărui pom de Crăciun. Evitați însă amestecul celor naturale, clasice (împletituri de paie sau alte elemente vegetale, materiale textile precum pâsla, chiar cele de sticlă decorată rustic și simplu) cu cele mai moderne (din materiale plastice, sintetice sau sticlă colorată mai puternic). Nu discutăm aici despre avantajele și dezavantajele folosirii oricăreia dintre cele două categorii ci doar despre efectul unitar pe care trebuie să-l căutăm și echilibrul necesar unei decorări reușite.
     Cât despre alegerea culorilor pentru podoabe intrăm pe un teritoriu care este infinit. De la clasicele asocieri de albastru cu argintiu și roșu cu auriu, trecând prin mai noile culori secundare: violet, liliachiu, roz, verde fistic sau turcoaz, oranj sau roșu cupru până la cele mai neobișnuite și avangardiste precum negrul lucios și mat sau maro ciocolatiu, cafeniu, cappuccino încheiem cu diafanul alb, în forme și texturi diverse, mat, lucios, translucid sau pufos. Toate sunt de ales, după gustul, pofta, și plăcerea fiecăruia dar și ambianța în care vor fi așezate. Tendințele vin și trec precum în lumea modei vestimentare. Clasicul îl cunoaștem cu toții dar noul nu trebuie evitat. Anul 2022 este al culorilor liliachiu si roz, iar 2022 se anunță a sta sub semnul fucsiei. Vă lăsăm plăcerea de a vă plasa în siguranța clasică, noutatea actuală sau misterul avangardei.
      Nu știm dacă există și o bază pentru obiceiul de a așeza vârful în ultimul rând sau este doar un gest normal de încununare a unor eforturi și a unui lucru bine făcut și frumos dar vă sfătuim să păstrați obiceiul. Fie el stea, înger sau ”glob căzător” va fi întotdeauna ceea ce desăvârșește capodopera dumneavoastră. În final reaprindeți instalațiile și efectul va fi cel așteptat, magie pură.
        Sperăm ca aceste sfaturi să vă aducă un plus de bucurie când la final veți descoperi un nou pom de Crăciun, mai frumos, deosebit și spectaculos decât în anii precedenți, unul magic pentru copii sau cei dragi vouă. Nu uitați bineînțeles de cadourile ce trebuie să-i susțină acestă magie, la bază, sub cetina îngreunată de atâtea podoabe fermecătoare. Prezența lor este importantă, nu atât prin valoarea conținutului lor cât prin ceea ce gestul dăruirii ne aduce fiecăruia dintre noi. Bucurați-vă astfel de liniște, căldură și iubire în așteptarea acelui Moș pe care îl îndrăgim cu toții indiferent de vârstă, nume sau origine.
        Vă urăm, dorim și oferim un Crăciun Fermecător!
 
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!